Menstruation door Susan Dayal

MaanCyclus: bloed als gift
© Nicole E.Zonderhuis

"Menstruatiebloed is het enige bloed dat vloeit zonder dat er geweld aan te pas komt."

Menstruatie wordt bij ons vaak gezien als iets lastigs. Vrouwen hebben pijn in de buik, hoofdpijn, raar gevoel in de benen, irritatie, wisselende stemmingen, hoofdpijn en nog meer. Menstruatie is iets waar je niet of nauwelijks over praat. Volgens een recent onderzoek beschouwt 69 procent vrouwen de maandelijkse menstruatie als een van de nadelen van het vrouw-zijn. Op een forum vertelt een vrouw: "Ik haat menstrueren! Bij mij duurt het echt iets van een week en dan lek ik wel minstens een keer door!"

Gelukkig is er ook een beweging gaande dat er bewuster gekeken, en vooral gevoeld, wordt naar de menstruatie. Veel vrouwen merken dat als je deze dagen toegeeft aan de behoefte om te terug te trekken, de klachten ook verdwijnen. En dat zij er zelfs iets nieuws voor terugkrijgen: een gevoel weer opgeladen te worden met nieuwe energie. De Maancyclus wordt geen last, maar een gift.

What's in a word
Veel vrouwen zeggen dat ze 'ongesteld' zijn tijdens hun menstruatie. Onbedoeld roepen ze daarmee een vervelende tijd af over zichzelf. On-gesteld is namelijk het omgekeerde van 'wel-gesteld' zijn. Probeer daarom dit woord te vermijden. Spreek liever over je 'maantijd' of 'maan' omdat de cyclus van de vrouw nauw samenhangt met de cyclus van de maan. De vrouwen van onze 'bloed als gift - groep die lichamelijk klachten hadden tijdens hun maantijd zijn die kwijtgeraakt door het anders te noemen en natuurlijk door er naar uit te zien als een tijd van vrouwelijke kracht en voorspellende dromen, een tijd van bij jezelf zijn.

Met dit initiatief en deze website willen we informatie verzamelen over deze andere manier van omgaan met de maancyclus.

"Ik vind dat je een hele goeie site hebt, ik heb hierdoor een hele positieve
kijk op mijn menstruatie gekregen terwijl die altijd erg negatief was.
Fijn om te weten dat er mensen zijn die er anders over denken!"
Groetjes van Marit

"hallo allen die deze site zo geweldig maken.
ik kan jammer genoeg kan ik niet naar jullie bijeenkomsten komen,
maar ik wil toch kwijt dat ik toen menstrueerde erg trots was en
ik het vreselijk vind dat ik al door de menopauze heen ben."
Leny, 64

 

MaanCyclus: bloed als gift

Maan en maantijd
Over de relatie tussen de maan en menstruatie

Moonlodge Online: Gebruiken & verhalen
Persoonlijke verhalen en culturele gebruiken omtrent de menstruatie

Produkten, Links & boeken
Over verantwoord maandverband en interessante sites en boeken

Menstruatiekalender - 13 Manen 28 dagen
De 13 Manen Kalender met zijn 28 dagen leent zich uitstekend voor het bijhouden van de menstruatie en ovulatie.

Jouw ervaring
We zijn benieuwd naar jouw ervaring met menstruatie en dingen die jij weet van je moeder of grootmoeder. Hoe lang duurt jouw cyclus?