door Masanori Handa


Verantwoorde Produkten
voor de vrouw

tekst door Nicole E.Zonderhuis ©
 

MaanProdukten

Milieu-vriendelijke maandprodukten
Vooral vrouwen in de westerse wereld gebruiken wegwerpmaandverbanden en dito tampons. Die moeten allemaal geproduceerd, vervoerd en weer als afval afgevoerd worden, wat neerkomt op enorme monoculturen van katoenplantages, boomplantages, verbruik van bleekmiddelen en enorme hoeveelheden water, brandstof en opslagplaats. Het niet-afbreekbaar plastic en de grote hoeveelheden karton die de fabrikant gebruikt om de intieme hygiëneproducten voor de vrouw te verpakken, hoe langer hoe meer zelfs per stuk, vormen de vervuilende kroon op dit niet-ecologisch stukje persoonlijke vrijheid.
Ondertussen bestaan er wel ecologischere alternatieven van de wegwerpmaandverbanden en –tampons (al dragen ze weinig bij aan een vermindering van de afvalberg). Enkele fabrikanten wensen geen gebruik te maken van grondstoffen die verkregen zijn door genetische manipulatie, andere gebruiken bijenwaslaagjes in plaats van plastiek om de verbanden niet-doorlaatbaar te maken. Tampons zijn ook verkrijgbaar in een ecologische variant waarbij de grondstoffen biologisch geteeld werden.


Vrouw-vriendelijke maandprodukten
In de afgelopen 50 jaar zijn we van de katoenen lappen die onze grootmoeders nog gebruikten naar het geparfumeerd per stuk verpakte wegwerpmaandverband gegaan. Natuurlijk zijn we dankbaar voor de gemakken die ons dat oplevert. Maar er kleven ook nadelen aan die langzaam maar zeker tot ons doordringen. Zoals wel meer dat in deze afgelopen tijd tot onze beschikking is gekomen is nog niet geheel duidelijk welke effecten de nieuwe producten hebben op onze gezondheid. Geïnformeerd en opmerkzaam zijn als consument is altijd het belangrijkste. Het is belangrijk voor elke vrouw om te weten dat er veel chemicaliën aan het maandverband en tampons worden toegevoegd. Omdat we dit verband of tampons gebruiken als we menstrueren, en een open verbinding hebben, zouden deze stoffen geabsorbeerd kunnen worden door de vagina en in het lichaam terecht komen. De producenten erkennen dat alleen bij veelvuldig en langdurig gebruik dit gezondheidsklachten kan opleveren. Maar wat als je 10 jaar lang 5 dagen in de maand tampons gebruikt? Dat is toch veelvuldig? Het gaat om de stoffen rayon en dioxine. Laatsgenoemde is een bleekmiddel om de tampon mooi wit te maken, zodat wij vrouwen het zien als rein.
Er zijn zelfs berichten dat het gaat om ASBEST die verwek zit in de tampons en maandverband. Dat geloof ik niet. Dat is een fabel die de vrouwen alert maakt. Misschien is dat wel in de wereld gekomen doordat iemand het verkeerd herinnerde, maar toch haar vriendinnen wilde waarschuwen: "het is gevaarlijk, er zit gif in", "welk gif dan?" "uhh, asbest ofzo..." omdat ze het gif wat wel in de tampon zit, dioxine, niet kennen. Een mythe is snel geboren maar moeilijk uit te roeien.

Hoe het precies zit met de gifstoffen in tampons kun je hier lezen: http://www.rudolfdewit.com/tampons.html

          Lees meer over de chemicaliën in maandverband en tampons:
          http://www.ommekeer.com/formaline1.htm
          http://www.carlascompany.nl/bibliotheek/biblio_11_5_2.htm


Bloed als gift

Naast zorg voor het milieu en je lichaam is er nog een reden om andere producten te gaan gebruiken voor je maantijd.
In veel culturen was het menstruatiebloed heilig. Het is het enige bloed dat vloeit zonder gewond te zijn. Dit is het bloed dat ons steeds weer vruchtbaar maakt, vruchtbare vrouwen zorgen ervoor dat 'de clan' kan voortbestaan. Er zijn culturen geweest die juist aan de menstruerende vrouwen vroegen om over het land heen te lopen in deze periode en het bloed op de akkers te laten vloeien. Dit maakt dan niet alleen de vrouwenschoot vruchtbaar, maar ook het land. Het bloed is immers ook vol van mineralen die inderdaad vruchtbaar maken en als ze opgenomen worden door ons voedsel kunnen zij ons lichaam weer voeden. (Dit is de reden waarom de placenta ook door de jonge moeder gegeten werd en wordt.)

Bloed is de basis van ons leven, van ons lichaam. Bij de Maya's was dit daarom het meest heilige wat een mens te offeren had, zijn bloed. Als je iemand verwondt stroomt dit levenssap uit het lichaam. Met het bloed verlaat ook het leven zijn lijf. Het is het bloed dat alle delen van je lichaam voorziet van zuurstof en andere benodigdheden. Het is de magische doorgever. Voor de Maya's was het brengen van het bloedoffer alleen voorbehouden aan de priesters, koningen en adelen. Zij perforeerden hun penis (man) of tong (vrouw) en vingen dit bloed op in een kom. Daarin werd een papier gedoopt dat eenmaal gedroogd werd aangestoken en als wierook opsteeg naar de goden. Er is in alle boeken niets bekend over de waarde van het menstruatiebloed bij de Maya's. Maar buiten de boeken om, bevestigen de Maya Grootmoeders wat ik al verwachtte. Als een cultuur als de Maya's het bloed vereerde zal dat ook hebben gegolden voor vrouwen in hun maantijd. Overal op de wereld zijn mannen rituelen gaan creeëren om ook te bloeden, om ook hun deel te leveren aan het voortbestaan van hun volk. (Mogelijk waren het alleen die niet meer bloedende vrouwen die hun tong perforeerden. (Na de menopauze))

Bloed is de magische doorgever. Het bevat ons leven, onze intenties en onze kracht. We kunnen dus stellen dat we heel voorzichtig moeten zijn met waar dat bloed heengaat en wie het ziet. En niet omdat het onrein is, maar omdat het bloed heilig is en zeer krachtig.

Status van de Maanvrouw
De menstruatietijd, ofwel de maantijd, is een heilige, krachtige tijd waarin het goed is voor de vrouwen om zich af te zonderen. Niet in oude lekkende hutjes, maar in de meest aangename warme voedende plekken die er bestaan. Omdat als de maanvrouw zich goed voelt, dit uitstraalt naar de wijde omgeving om haar heen. Het is een tijd van vrouwelijke kracht en voorspellende dromen, een tijd van bij jezelf zijn. Tegelijk kan zij in haar dromen en in haar meditatieve staat van zijn informatie doorkrijgen die haar naasten en/of de gemeenschap ten goede komt.

 


Alternatieve produkten:

Om je bloed, le lichaam en vrouw-zijn te eren zou je je alternatieve produkten kunnen gebruiken.
Het gebruikte wasbaar maandverband of spoonsjes laat je een nacht weken in koud water. Dit water leeg je daarna in je tuin of plantenbakken. Of, zoals een aantal kunstenaressen doen, maak je eigen maantijdschilderij met je bloed.

Voor een online winkel waar je veel van deze producten kunt kopen: hier

Many Moons wasbaar katoenen maandverband. Je kunt er 8 jaar mee doen.

Gladrags wasbaar katoenen maandverband: organisch ongebleekt katoen.

Natracare - organisch wegwerp maandverband en tampons.

www.thekeeper.com - kupjes die je bloed opvangen, en wasbaar katoenen maandverband
     ervaring met de keeper- cup

Kiddybips kiest voor katoen en werkt met een ondoorlaatbare inleghouder waar je een inlegkruisje of maandverband inschuift.

Katoenkikkers maakt inlegkruisjes en maandverband met vleugeltjes uit katoen of katoen met hennep afgewerkt met pull zodat je ook zeker ‘safe’ bent. Van deze beide merken zijn er ook opbergtasjes verkrijgbaar.

Popolini heeft een systeem met een houder waar je inlegkruisjes inschuift in bio-badstof.

Zeespons tampons
Sea Pearls zijn 100% natuurlijke tampons van zeespons. Deze tampons bevatten geen dioxine of kunstmatige vezels. De sponzen worden duurzaam geoogst. De Sea Pearls kunnen 6 maanden of langer worden hergebruikt. Sea Pearls zijn voordelig, gemakkelijk te gebruiken en milieuvriendelijk.
Te bestellen per 2 stuks. Bestelling bevat een katoenen bewaarzakje en een duidelijk geïllustreerde gebruiksaanwijzing (engelstalig)

 

Deodorant
In bijna alle deodorants zit aluminiumoxide verwerkt. Aluminium is echter een metaal en is giftig voor het lichaam. Eerder ging er een bericht rond dat juist dit aluminium borstkanker zou kunnen verwekken. Of het wetenschappelijk aantoonbaar en bewezen is of niet: soms kun je maar beter geen risico lopen. Een kenmerk van aluminiumoxide is dat het zweten tegengaat, doordat zeer kleine amorfe korreltjes in de poriën van de huid gaan zitten en zo de zweetbuisjes verstoppen. Hierdoor kan het stinkende zweet niet meer naar buiten komen. Eigenlijk zorg je er zo voor dat het lichaam innerlijk vervuild er niet gezonder op wordt. Meeste ziekten ontstaan doordat men de afvalstoffen niet kwijt kan worden, zodat organen belast raken en niet goed meer kunnen functioneren.
lees meer
Op de site van Heel Natuurlijk staat veel meer over verantwoorde lichaamsverzorging.

Alternatieve produkten:

Wellments 100% Ecologisch. 5 geuren: Floriental, I love the moon, I love the sun, Nature's spirit en Lemongrass sparkling deodorant (100 ml  € 9,19)
       Ervaring Lemongrass: ++++ De andere geuren zijn lekker en maken parfum overbodig, maar voor mij te sterk.
       De Lemongrass is zacht en werkt erg goed! Voledig te vertrouwen!
Lavera deodorant spray Biologisch. Natuurzuivere producten die zoveel mogelijk samengesteld zijn uit biologische ingrediënten. Prijs: 75ml € 7.65
       Ervaring Basis sensitiv Nicole: +++ Ruikt geweldig door de essentiele olieen.
       Maar bij intensieve arbeid kan ik er niet op vertrouwen.
       Ervaring Basis sensitiv Marjan : helemaal tevreden ben ik niet. Als ik op de fiets naar mijn werk ga, ruik ik mijzelf na een paar uurtjes wel.
       Ervaring met Lavera - Deo Roll-On Wilde Roos Saskia: Zou van mij een onvoldoende krijgen. Geur is te zwak en na een gewone kantoorwerkdag riek ik naar zweet en kan ik mijn t-shirt of hemd in de was doen.
Weleda: Of deodorant met salvia (salie) of met citrus: 30ml, € 4,45/ citrus deodorant, 100ml, € 10,25
       Ervaring Salvia Nicole: +++
       Ervaring Marjan: werkt beter dan Lavera, maar nog steeds niet afdoende.Ik zoek dus nog verder.
Hauska: Deo-Crème Bloesem. Prijs: 50ml €10,95 en Deo-Crème Fris. Prijs: 50ml € 9,95
      website
Speick: Deodorant verstuiver of deoroller
      website + produktinfo deodorant 1 + produktinfo deodorant 1
      Ervaring Nicole: redelijk, maar ook niet afdoende bij inspanning.
Sebamed Neutral Roller of Spray of Sebamed Deo Balsem: deo zonder aluminium en alcohol.
Mildeen (body care) van Aldi (spuitbus € 1.25/200 ml.) in 3 geuren verkrijgbaar.
Naturally Fresh Deodorant Crystal.Verkrijgbaar als roller, spray(€ 6.70) en stick (€ 8.45)
       Deze ongeparfumeerde goede deodorant zonder aluminium-verbindingen is verkrijgbaar
       bij winkels zoals Kruiderij. Meer info en bestellen www.sensitiveshop.nl
       Ervaring: +++ Ja het werkt echt heel goed!
       Klein nadeel: op schone vochtige oksels aanbrengen.
       Voordeel: je kunt er echt een jaar mee doen!
Aloë ever-shield deorant stick van het merk Forever Living Produkts.(92,1 gr. € 8,75)
       Te koop bij de diversen distributeurs via internet. Of mail www.foreverliving.com om achter een naam van een distibuteur te komen.
       Ervaring Esther: +++ De stick is heel zuinig in gebruik, er zijn mensen die een jaar met een stick doen.
       Geeft geen vlekken in de kleding en heeft een lichte aangename geur.
       Bijkomend voordeel is dat de stick ook tegen zweetvoeten 100 %  werkzaam is.
       Ik gebruik de stick zelf al velen jaren, maar heb ook al heel veel klanten met zeer positieve ervaringen.
Medex causaal deodorant ( 15 ml €16,95)
       Het is niet op dieren getest, klein potje, doodt de bacterien, maar laat het zweet door,
       zodat je alleen niet meer het zweet ruikt. U blijft gewoon transpireren, alleen zonder die nare geur. Transpiratievocht
       Transpiratievocht geurt namelijk niet van zichzelf, het zijn omzettende microben die de geur veroorzaken
       en deze worden door Medex Causaal Deodorant aangepakt.
         Ervaring Yvonne: Ik gebruik sinds een jaar of twee medex causaal deodorant, Het werkt echt heel goed,
       er is slechts weinig nodig, 1 x per 3 dagen/per week een vingertipje onder je oksels smeren.
         Vraag Nicole: Ik vind het een wonderlijk product. Als dit zomaar kan zonder schade aan te richten in je lijf,
       waarom gebruikt niet iedereen dit dan? Zijn er meer mensen die hier ervaring mee hebben of weten wat er in zit?
DO2
       Ervaring van Saskia: Het zijn mineralen (aluinkristallen) waar je water bij doet. Het dood bacterien en is volledig biologisch en natuurlijk.
       Kost 6,95 euro en je kunt het 10 keer bijvullen, dus heel goedkoop.
       Het werkt UITSTEKEND. Ik ruik naar niets en van een kennis weet ik dat het zelfs bij puberjongens werkt :-)
       !!!!: Aluin is een sulfaat met een aluminiumverbinding. Het bekendste aluin is kaliumaluminiumsulfaat. Ook aluminium dus!
       Saskia heeft navraag gedaan bij haar orthomoleculair geneeskundige en hij zegt dat het in orde is.
Hij heeft haar van baarmoedervergiftiging
       door tampons afgeholpen en zal dus niet onwetend staat ten opzichte van vrouwenproducten.Vraag:

1) ken je er meer, geef het door.

2) wie wil er een deodorant proberen en zijn ervaring doorgeven?


Bad en douchegel, bodylotion, gezichtscreme, lippenstift, make-upremover en meer...

Gif in dagelijkse verzorgingsproducten

In veel dagelijkse verzorgingsproducten zitten stoffen die uiterst schadelijk kunnen zijn voor milieu, dier en mens.
Greenpeace deed onderzoek en vond ze terug in huisstof en regenwater: vermoedelijk komen ze vrij uit talloze dagelijkse producten.
Een voorbeeld:
Synthetische muskverbindingen, die een lekker luchtje geven aan zeep en schoonmaakmiddelen zijn bijvoorbeeld terug te vinden in het bloed van mensen en pasgeboren baby's. Synthetische muskverbinden kunnen de hormoonhuishoudng verstoren en de voortplanting beinvloeden. Sommige Synthetische muskverbinden kunnen kankerverwekkend zijn.

Reden genoeg om eens op te zoeken of de produkten die jij gebruikt deze stofffen bevatten.
Kijk op http://www.lichaamzondergif.nl of bestel de gids van Greenpeace.

Greenpeace heeft een gids uitgebracht om de consument te laten weten welke cosmetica gifvrij is en welke niet.
http://www.greenpeace.nl/campaigns/giftige-stoffen-2/mooiHeb jij tips
Weet jij websites of boeken die mooi aansluiten bij dit onderwerp? Stuur ze op.