Illustration from Healing Wise by Durga Bernhard


Home


Menstruatiekalender

 

Menstruatiekalender - 13 Manen 28 dagen
De 13 Manen Kalender met zijn 28 dagen leent zich uitstekend voor het bijhouden van de menstruatie en ovulatie. Sylvia 12 Mens heeft een kalender ontwikkeld om de menstruatie eenvoudig bij te houden.
Kennis van de kalender is niet direct noodzakelijk. Met deze kalender is de menstruatie en/of ovulatie eenvoudig bij te houden door de hokjes aan te kruizen.
Je kunt hem downloaden op www.Mayatzolkin.com
of door op deze link te klikken

 *******************************************************************************************

Bijhouden menstruatiekalender
We willen vragen op een aantal dingen extra te letten bij het aankruizen van je bloeding op de mooie menstruatiekalender. Laat het ons weten of je nog aanvullingen hebt.

Start menstruatie
We gaan er vanuit dat het eerste bloedverlies, hoe weinig ook, het begin van de menstruatie markeert*. Het is het bloed wat met maandelijkse regelmaat terugkeert, maar kan ook variëren van een cyclus van 3 weken tot 6 weken, . Daarnaast kunnen er tussentijdse bloedingen zijn. Noteer deze ook. Dit kan je ook iets te zeggen hebben.
* Energetisch is de dag waarop je de hele dag bloedt, de eerste dag van de menstruatie. Hier is je energie het krachtigst. Waarom het goed is om ook de eerste druppels bloed op te schrijven is om het ritme te leren kenne van je lichaam.

De cyclus in het kort
Een voorbeeldige cyclus duurt 28 dagen: dag 1 begint de menstruatie tot dag 5/6. Op dag 14 is de eisprong. Dag 14 tot 18 is je eitje via de eileider op weg naar de baarmoeder. Tijdens deze trip kan het eitje op zaadcellen botsen die vanuit de tegengestelde richting komen. Op dag 28 begint de volgende bloeding. Hoe een dergelijke cyclus verloopt en wat er gebeurt in je lichaam, kun je lezen op: www.menstruatie.net

Bewustworden
Probeer iedere maand voor, tijdens en vlak na je menstruatie antwoord te geven op de onderstaande vragen. Schrijf alles op.
1. Kun je het moment van ovulatie/eisprong voelen? Hoe voel je dat. Geef dat op de kalender weer als een rondje. 0
2. Wat valt je op aan je lichaam in de dagen voorafgaand aan je menstruatie? (Denk bijvoorbeeld aan buikpijn, hoofdpijn, vocht vasthouden, pijnlijke borsten, misselijkheid, etc.)
3. Op welke Kin begint je menstruatie? (kin= dag in de 13 Manen Kalender)
4. Hoe begint het? (Zet het meteen door, wordt het langzaam meer, slaat het een dag over?)
5. Hoe heftig is het bloedverlies? Je kan er een cijfer aan toevoegen om op de lange duur je menstruaties te kunnen vergelijken: bijv. 1 = weinig, 2 = normaal, 3 = veel, 4 = zwaar, 5 = heel zwaar
6. Hoe lang duurt je menstruatie? Vul elke dag een hokje op de kalender in.
7. Noteer je eventuele dromen.
8. Wat kan je opmerken over je emoties?
9. Als je tussentijds bloed hebt, al is het maar een druppel, kun je dan aangeven op wat voor moment het was. Welke emotie ging er door je lijf heen die je bloed liet stromen?Weary Moon
Edward Robert Hughes
(British, 1851-1914)

- Eer de cyclus die in je is, ook al volgt die niet precies de Maancyclus.
- Wees niet verbaasd als jouw cycli gaan veranderen. Heb vertrouwen. We willen juist kijken of dit zo is en of we wellicht onze cycli op elkaar gaan afstemmen. Ook het leven volgens de meer natuurlijke 13 Manen Kalender kan invloed hebben op je cyclus. Door de opgedrongen haastige ritmes van de moderne maatschappij kunnen we afdwalen van onze natuurlijke cycli. Als dit al vele Manen lang gebeurt, zal het een tijd duren om het natuurlijk ritme te herstellen. Maar hoe meer vrouwen dit doen, hoe makkelijker het wordt voor alle vrouwen om het oeroude ritme te volgen.
- Wees dankbaar elke dag dat je bewust met je 'Maandruppels' bent omgegaan. Vergeet nooit dat het giften zijn die door je lichaam stromen. Ze herinneren je aan een oerverbinding met Moeder Aarde en de MaanGodin! Het is je kracht. Eer het.
 

 
In Lak'ech

Nicole en Sylvia